Sunday, 28 August 2016

5 TIPS PEMBELAJARAN YANG BERKESAN


5 TIPS PEMBELAJARAN YANG BERKESAN


1. Sentiasa Menghadiri Kelas

Jangan sesekali ponteng kelas. Setiap ilmu yang guru berikan adalah sangat penting dan bermanfaat. Ingat ! Jangan sesekali kecewakan ibu bapa! Ibu bapa banyak mengeluarkan duit untuk anda belajar.  


2. Mengatur Masa

Masa ialah amat penting kepada manusia. Rancanglah sebaiknya jam mengikut kemampuan anda untuk belajar dalam sehari dan lakukan latihan secara konsisten. Ia dapat membantu memberikan keputusan yang lebih baik dalam peperiksaan.


3. Banyak Bertanya

Banyak bertanya kepada guru jika anda tidak faham. Jangan malu bertanya, nanti sesat jalan ! Ingat ! Guru suka melihat pelajar yang berusaha dan pelajar yang proaktif di sekolah.


4. Buat Nota Ringkas

Semasa mengulangkaji pelajaran, jangan lupa untuk lakukan nota ringkas. Dengan berbuat demikian, anda mudah mengingati dan faham. **Note: Gunakan pen warna warni di dalam nota ringkas, "highlight" kan kata kunci penting. Ia dapat membantu anda dalam mudah menghafal nota ringkas.


5. Dapatkan Tidur yang Mencukupi

Rehat yang mencukupi diantara 6-7 jam semalaman dapat membantu memberikan kesan kepada prestasi pembelajaran anda. Tahukah anda, apabila anda dapat rehat yang secukupnya, otak akan menguatkan lagi pengetahuan yang anda telah pelajari.   


Apakah PelajarBijak?


PelajarBijak bukan sahaja portal tapi Sistem Pintar Pertama  yang mempermudahkan proses kecemerlangan pelajar.


PelajarBijak adalah satu sistem atas talian online dan ini yang kami berikan

  • Menyediakan jadual waktu setiap har kepada pelajar.
  • Pemantauan mudah kepada ibu bapa dalam memantau akademik anak.
  • Ibu bapa tahu kelemahan  anak secara terperinci dalam topik subjek.
Nak hadiah menarik dari PelajarBijak? Sahut Cabaran 45 Hari Pecutan Akhir SPM 2016 Bersama PelajarBijak dan anda berpeluang menangi pelbagai hadiah lumayan. 

  


No comments:

Post a Comment